HARRASTUKSET

Bernhardinkoiran kanssa voi puuhailla ja harrastaa monenlaista: tottelevaisuuskoulutusta, näyttelyitä, agilityä, vesipelastusta, hakua, vaelluksia, kärryjen vetoa, temppujen tekemistä jne. Bernhardinkoiran koko voi aiheuttaa omat hankaluutensa esimerkiksi agilityn renkaan tai putken läpi pujahtamiseen, mutta eihän kaikkea tarvitse ottaa niin tosissaan! Pääasia on, että puuhailet koirasi kanssa, ja että teillä molemmilla on mukavaa yhdessä.

Kaikessa harrastamisessa koiran motivointi on ehdottoman tärkeää: koiran pitää haluta toteuttaa pyydettyä tehtävää. Koiran ja ohjaajan välistä kontaktia kannattaa harjoitella jo koiran ollessa pentu. Bernhardinkoirat ovat usein ahneita ruuan perään, joten palkkiona voi käyttää makupaloja. Mutta voi koira innostua myös vaikka purulelulla tai pallolla leikkimisestä. Viisas kouluttaja ottaa ensin selvää, mistä palkkiosta koira pitää eniten, niin sitten kaikenlainen puuhailu, koulutus ja harrastaminen sujuu mukavasti.

Bernhardinkoirayhdistys järjestää ajoittain tapahtumia, joissa bernhardinkoirat omistajineen voivat tutustua eri harrastuslajeihin. Tähän mennessä on pidetty esimerkiksi näyttely-, vesipelastus- ja tottelevaisuuskoulutusta. Aktiiviset jäsenet ovat järjestäneet myös alueellista toimintaa, säännöllisesti tai satunnaisesti, ja mikäpä olisikaan sen mukavampaa kuin saman rotuisten koirien kanssa yhdessä puuhasteleminen! Alueellisesta toiminnasta kannattaa ilmoittaa bernhardinkoirayhdistyksen nettisivujen ylläpitäjälle, jolloin tiedot lisätään ilmoitustaululle osallistujien houkuttelemiseksi.

Näillä sivuilla kerrotaan perustietoja tokosta, vepestä ja agilitystä sekä match show’eista ja näyttelyistä. Tarkempia tietoja eri harrastusmahdollisuuksista ja lajeista saa esimerkiksi harrasteseurojen Internet-sivuilta, kasvattajalta, koiratapahtumista, Bernhardinkoira-lehdestä, Kennelliiton julkaisemasta Koiramme-lehdestä sekä Kennelliiton Internet-sivuilta (ulkoinen linkki, aukeaa uuteen ikkunaan). Koiranäyttely- ja koetuloksia löytyy Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmästä (ulkoinen linkki, aukeaa uuteen ikkunaan) kohdasta Kokeet tai Näyttelyt.