Pennun hankinta ulkomailta

Bernhardinkoiranpentuja tuodaan vuosittain jonkin verran ulkomailta Suomeen. Ensimmäistä koiraa etsivälle sopivan tuontikoiran löytäminen ja tuonti voi olla hieman haastavaa, sillä hyvän tuontikoiran saaminen edellyttää jonkin verran tietämystä rodusta ja luotettavan kasvattajan löytämistä.

Koska koirankasvatuskulttuuri on monissa maissa vielä ”lapsen kengissä”, olemme koonneet alle muutamia huomion arvoisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, ennen hankintapäätöksen tekoa.

 • Monissa maissa on huomattu, että koiranpentujen myynti on taloudellisesti tuottoisaa toimintaa. Vaikka ulkomailla suurin osa on vastuuntuntoisia ja asiaansa perehtyneitä kasvattajia, löytyy myös ”kasvattajia”, jotka tuottavat pentuja ainoastaan taloudellisen hyödyn maksimoimiseksi. Joskus voi olla vaikeaa erottaa nämä toisistaan.
 • Se, että kasvattaja mainostaa pentujen puhdasrotuisuutta ja/tai pennut on rekisteröity, ei ole tae siitä, että näin todellisuudessa on. Tutustu siis huolella pennun kasvattajan taustoihin. Monissa maissa ei ole käytössä sellaista jalostustietojärjestelmää, kuin meillä Suomessa, joten taustojen selvittäminen voi olla haastavaa.
 • Kannattaa myös huomioida, että kasvattajan mainostamat vanhempien terveystutkimukset eivät välttämättä ole vertailukelpoisia Suomalaisten virallisten tutkimusten kanssa. Monissa maissa bernhardinkoirille ei ole asetettu mitään terveysvaatimuksia tai tutkimuspakkoa ennen pentujen teettämistä. Voiko kasvattajan lupaukseen ”terveistä vanhemmista” luottaa?
 • Se, että pentueen vanhemmilla ei ole/on paljon meriittejä näyttelyistä, kokeista ja/tai kilpailuista, ei ole tae laadusta tai sen puutteesta.
 • Pohdi, miten voit selvittää, millaisissa oloissa pennut kasvavat. Elävätkö pennut ihmisten parissa vai kenties erillisessä kennelrakennuksessa vailla ihmiskontakteja. Miten pentue hoidetaan ja huolehditaanko vaadittavista madotuksista, rokotuksista jne. Sosiaalistetaanko pentuja riittävästi? Saavatko ne riittävästi ja oikeanlaista huolenpitoa ja ravintoa? Nämä ovat kaikki sellaisia seikkoja, joilla voi olla pitkäkantoiset vaikutukset pennun elämään.
 • Koirakulttuuri ulkomailla poikkeaa paljon siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Sillä on iso vaikutus mm. luonne- ja käyttäytymisominaisuuksiin. Pohdi, miten voit selvittää, millaisia pennun vanhemmat ovat luonteeltaan. Joidenkin mielestä esim. aggressiivisesti vieraisiin suhtautuvan bernhardinkoiran käytöstä pidetään hyväksyttävänä.
 • Ulkomailta ostetun pennun omistaja on usein heikommassa ”asemassa” verrattuna Suomalaiselta kasvattajalta ostetun pennun omistajaan. Suomalainen kasvattaja on vastuussa pennuistaan, mutta mitä jos ulkomailta ostettu pentu esim. sairastuu saavuttuaan Suomeen tai sillä todetaan myöhemmin jokin sellainen sairaus tai vika, joka kuuluu kasvattajan korvattavaksi (esim. kivesvika)? Korvausten saaminen ulkomaiselta kasvattajalta voi olla haastavaa.
 • Varsinkin jos hankit ensimmäistä bernhardinkoiraa, kannattaa huomioida myös se, että yhteistyö ulkomaisen kasvattajan voi olla vaikeampaa. Myös kielimuuri saattaa olla esteenä. Jos sinulla ilmenee kysymyksiä pennun kasvaessa, saatko kasvattajalta tukea ja apua?
 • Usein pennun halpa tai halvempi hinta saattaa houkuttaa ostajaa. Pohdi kuitenkin tarkoin, oletko valmis ottamaan riskin, että tuet huomaamattasi epäeettistä kasvatusta, pentutehtailua tai pahimmassa tapauksessa saat sairaan pennun.
 • Kannattaa myös muistaa, että ulkomailta tuodut lemmikit voivat välittää useita sellaisia tauteja, joita Suomessa ei esiinny.
 • Aina ei ole mahdollista saada pennun rekisteritodistusta pentua noutaessa (joissakin maissa rekisteröinti saattaa kestää pitkään). Mitä sitten, jos rekisteritodistusta ei toimiteta sinulle koskaan?

Mistä sitten tunnistaa luotettavan ulkomaalaisen kasvattajan?

Kuten aiemmin mainittiin, tämä voi olla joskus haastavaa, mutta on olemassa muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 1. Kasvattaja kertoo sinulle pennuista ja niiden vanhemmista. Hän kertoo eroista pentujen välillä, vanhempien luonteesta, terveydestä, suvusta ja mahdollisista näyttely- ja/tai muista tuloksista.
 2. Kasvattaja ei käytä pentuja myydessään välikäsiä.
 3. Kauppa tehdään suoraan kasvattajan kanssa ja siitä tehdään kirjallinen sopimus.
 4. Kasvattaja haluaa tietää myös sinusta ja siitä, millaiseen perheeseen ja käyttötarkoitukseen pentu on tulossa. Hän tuntuu olevan aidosti kiinnostunut siitä, että pentu saa mahdollisimman hyvän kodin.
 5. Kasvattaja antaa mahdollisuuden päästä tutustumaan koko pentueeseen ja emään niiden synnyin kodissa. Jos tähän on suinkin mahdollisuus, kannattaa kasvattajaan käydä tutustumassa paikan päällä.
 6. Selvitä ja kysele. Vastuuntuntoinen kasvattaja vastaa kaikkiin esittämiisi kysymyksiin. Jos jokin asia yhtään epäilyttää, älä osta pentua.
 7. Jos mahdollista, selvitä tunteeko joku tuttavasi tai muu kasvattajan entuudestaan ja saisit sitä kautta lisää tietoa.
 8. Jos kasvattaja myy ”viallista” pentua halvemmalla, vaadi eläinlääkärintodistus asiasta.

Muistilista

 • Älä koskaan osta sairasta pentua tai pentua, joka on elänyt huonoissa oloissa, edes säälistä.
 • Jos jokin asia pennun kaupassa tai kasvattajassa epäilyttää, älä osta pentua.
 • Osta pentu suoraan kasvattajalta.
 • Selvitä paikallinen hintataso, älä osta huomattavan halpaa pentua.
 • Selvitä kaikki paperiasiat (rokotukset, madotukset, vaadittavat todistukset ym.) sekä tuontisäädökset huolellisesti etukäteen.

Koiranpennun tuontiin liittyy myös tuontisääntöjä, joista vastuu on ostajalla

Kun päätös ulkomaisen pennun hankinnasta on tehty, tulee huomioida, että tuontia säätelee Suomen lainsäädäntö. Tuontimääräykset voivat vaihdella tuontimaasta riippuen, ne perustuvat lainsäädäntöön ja ovat ehdottomia. Kannattaa muistaa, että jos tuontimääräyksiä rikotaan, voi seurauksena olla koiran palauttaminen lähtömaahan tai koiran lopetus. Myös Suomen Tullilla on omia määräyksiä tuontiin liittyen. Kannattaa varautua mahdollisiin tullimaksuihin, veroihin ja selvittää niiden suuruus etukäteen.

Hyödyllisiä linkkejä