Toko ja Rally-toko

Toko-koulutus

Useimmilla paikkakunnilla järjestetään erilaisten koirakerhojen toimesta toko- eli tottelevaisuus(koe)koulutusta. Tottelevaisuuskoulutus tähtää ensisijaisesti koiran hallittavuuteen ja opettamiseen niin, että sen kanssa on helppo elää ja harrastaa myös muita lajeja kuten vesipelastusta tai agilityä. Tokon peruskurssit ovatkin hyvä pohja koiran peruskoulutukselle, vaikka ei olisikaan ajateltu ryhtyä kilpailemaan lajissa.

Pennun kanssa voi aloittaa tokoilun jo rokotusten jälkeen. Ensin voi mennä katselemaan koulutusta ja ottaa oppia kentän laidalta. Kentällä tapahtuva koulutushan ei sinällään riitä, vaan samoja asioita on tarkoitus harjoitella kotonakin.

Mikäli kiinnostusta piisaa, voi tokossa kilpailla. Tottelevaisuuskokeissa on neljä eri luokkaa: alokasluokka, avoinluokka, voittajaluokka ja erikoisvoittajaluokka. Kokeessa testataan erilaisten osasuoritusten kautta koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle opetetun käyttäytymisen tasoa. Osasuorituksia ovat esimerkiksi paikalla makaaminen, seuraaminen kytkettynä ja taluttimetta, luoksetulo ja esteen yli hyppääminen.

Tietoja tokosta ja toko-kokeista saa esimerkiksi lähialueen koirakerhoista ja Kennelliiton sivuilta.

Rally-Toko

(Esittely lainattu SKL:n kotisivuilta – Rally-Toko)

Rally-toko on hauska harrastus, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-toko sopii mainiosti myös niille, jotka haluavat itselleen ja koiralleen mukavan haasteellisen harrastuksen ja kilpailulajin.

Laji kehitettiin 2000-luvun alkupuolella USA:ssa ja siinä yhdistyy elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä tässä hauskassa ja monipuolisessa lajissa on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.
 

Lisätietoja lajista: www.rally-toko.fi “