Koiratanssi, VEPE ja agility

Koiratanssi

(Esittely lainattu SKL:n kotisivuilta – Koiratanssi)

Koiratanssikilpailuissa ohjaaja ja koira suorittavat tuomarin arvosteleman ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä.

Kilpailulajeja koiratanssissa ovat vapaatanssi (freestyle), seuraaminen musiikin tahdissa (heelwork to music) sekä erikoiskilpailut. Kilpailuluokkia on kolme: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Luokat ovat tasoluokkia, joissa edetään edellä mainitussa järjestyksessä.

Koiratanssia voivat harrastaa kaikenikäiset koiranohjaajat niin rotukoiran kuin sekarotuisen koirankin kanssa. Koiran tulee olla kuitenkin rekisteröity Kennelliiton tai muuhun FCI:n hyväksymään tunnistusmerkintärekisteriin osallistuakseen kilpailuihin. Ohjaajalle apuvälineiden käyttö on kilpailussa sallittu, kunhan ne ovat oleellinen osa esitystä, eikä niitä käytetä koira painostamiseen tai motivointivälineiden korvikkeena. Laji sopii kaikille, sillä ohjaaja voi rakentaa kilpailuohjelman omien edellytystensä mukaan.

Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa opettamalla koiralleen erilaisia temppuja. Internetistä löytyy runsaasti koiratanssivideoita, joista voi ammentaa innostusta ja miettiä, millaisia liikkeitä ja miten niitä omalle koiralle opettaa, millaisia yhdistelmiä niistä kehittää ja miten sovittaa niitä musiikkiin. Koiratanssia voi myös harrastaa useissa koiraharrastusseuroissa ja koirakouluissa.

Vepe – vesipelastus

Vesipelastus(koe) eli vepe voi olla oiva harrastus bernhardinkoiralle, joka on innokas uimari. Uiminen – ja siten vepe – on hyvä liikuntamuoto koiralle. Vepeä harrastettaessa koiran perustottelevaisuuden tulee olla kunnossa. Koiran tulee myös suhtautua ystävällisesti uusiin ihmisiin ja pitää esineiden kantamisesta.

Ennen kuin bernhardinkoira voi osallistua vepe-kokeisiin, sen täytyy läpäistä soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeeseen osallistuvan koiran tulee olla vähintään 12 kuukauden ikäinen. Varsinaisissa vepe-kokeissa on kolme eri luokkaa: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Jokaisessa luokassa on neljä eri osasuoritusta kuten veneestä hyppääminen ja uinti, esineen vieminen veneeseen, veneen hinaaminen rantaan ja “hukkuvan” pelastaminen. Osassa tehtävistä ohjaaja ohjaa koiraa, osassa koiran tulee toimia itsenäisesti. Kukin tehtävä on saatava suoritetuksi pääsääntöisesti neljässä minuutissa.

Lisätietoja vepestä löytyy esimerkiksi Kennelliiton sivuilta. Kannattaa myös tutustua oman asuinalueen koiraharrastusporukoihin – voi hyvinkin olla, että lähiseudulta löytyy vepe-harjoitusryhmä.

Agility

Agilityssä ihmisen ohjaama koira suorittaa ennalta määrätyn esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Bernhardinkoira ei nopeudella ja ketteryydellä mitattuna ole välttämättä voitokkain rotu agilitykilpailuissa, mutta eihän kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti – tätäkin lajia voi harrastaa vain omaksi ja koiran iloksi. Jo nuoren koiran kanssa voi tehdä esimerkiksi erilaisia kontakti- ja ohjausharjoituksia, mutta koiraa ei tulisi hyppyyttää esteiden yli ennen noin vuoden ikää. Agilitykilpailuun osallistuvan koiran tulee olla täyttänyt 18 kuukautta.

Agilityrata koostuu useista erilaisista esteistä. Aluksi koira tutustutetaan kuhunkin estetyyppiin erikseen ja vasta vähitellen siirrytään harjoittelemaan useiden esteiden peräkkäistä suorittamista. Agilityrataan sisältyy 12-20 estettä: hypättäviä esteitä (aidat, rengas, muuri ja pituuseste), kiivettäviä esteitä eli ns. kontaktiesteitä (A-este, puomi ja keinu) sekä tunnelit, pujottelueste ja pöytä.

Koirat jaetaan eri luokkiin koon ja taitotason perusteella. Bernhardinkoirat kuuluvat säkäkorkeutensa puolesta aina makseihin eli yli 43 cm korkeisiin koiriin. Taitotasoja on kolme. Kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta ja siitä voidaan edetä 2-luokan kautta 3-luokkaan.

Lisätietoja agilitystä löytyy esimerkiksi Kennelliiton sivuilta sekä Suomen Agilityliiton sivuilta.